PARTS D'UNA REVISTA
L'ENTREVISTA
Una entrevista és un text creat entre dues persones a partir de preguntes (de l’entrevistador) i respostes (de l’entrevistat).
Pot tenir un caràcter informatiu (explicar un fet) o d’opinió (interpretar-lo i valorar-lo).
Estructura de l’entrevista:
En primer lloc, cal aportar una petita presentació de la persona que entrevistem. Heu de pensar que els lectors pot ser que no la coneguin, per tant, sempre serà necessari conèixer cinc cèntims de la “vida i miracles” d’aquella persona i així entendre el perquè de l’entrevista. Ha de ser breu, de dues a quatre línies no més llarga. Allí hi ha d’aparèixer la identitat de l’entrevistat/da i cal que hi surtin el seu nom, cognoms, procedència, ocupació, actualitat que està vivint i la descripció física o de caràcter, segons el que pretenem amb la nostra entrevista. Si la presentació és molt llarga pot fer-se cansada i d’aquesta manera el lector descarti la lectura de l’entrevista.
Tant la preparació de les preguntes com la seva redacció esdevenen tasques complicades i que poden durar minuts, inclús hores. Hem de tenir en compte que el protagonista és l’entrevistat i no l’entrevistador, per això haurem de fer preguntes on l’individu entrevistat pugui treure suc a les seves opinions: feina, política, religió… així com també els seus gustos personals o aficions, són aquestes curiositats les que sovint ens enganxen a les entrevistes.
PASSOS A SEGUIR PER A FER UNA BONA ENTREVISTA
-
Decidir a qui volem entrevistar i què volem aconseguir amb l’entrevista. Pensa a ésser sobretot educat/da i respectuós amb qui entrevistem. I al final agrair-li la seva atenció ja que potser prefería fer alguna altra cosa i l’hem molestat.
-
Realitzar una pluja d’idees amb les preguntes que li volem fer.
-
Portar les preguntes anotades en un full per no oblidar-se i fer-ne algunes d’esbarjo, tipus “què t’agrada fer al teu temps lliure?”
-
Enregistrar l’entrevista EN VÍDEO i transcriure-la a casa o si tens traça anotar les respostes emprant abreviatures. Pensa que alguns entrevistats responen ràpid i no ho podràs anotar tot, a més pots fatigar-lo abans d’hora. Hauràs d'incloure el vídeo de l'entrevista, o de part d'ella, i abans et caldrà editar-lo amb un programa d'edició..
-
Aportar les dades del discurs real i sempre entre parèntesi. Ex: (riu), (tota seriosa), (s’emociona)… per ajudar a entendre el missatge transmès.
-
Tenir molta cura a l’hora de comunicar allò que ha dit l’entrevistat. Un dels problemes actuals és quan l’entrevistat afirma: “jo no vaig dir que…”
- Retoca una mica l’escriptura de l’entrevista. Intenta que l’escriptura sigui el màxim de formal possible. Tot i que és lògic que acostumen a sortir col·loqui alismes o fins i tot algun castellanisme, perquè l’entrevistat/da ha preferit dir-ho així. Si no els volem corregir posem-los entre cometes.
-
Destacar el títol de la secció, el nom de l’entrevistat/da amb la professió que exerceix i una frase que vulguis citar i destaqui dins de l’entrevista.
Documents de suport:
CONSELLS ENTREVISTA
CONTINGUT MÍNIM DE LA REVISTA:
-
1 entrevista en vídeo (TASCA D’EQUIP). Penseu a qui voleu entrevistar. Cal enregistrar-la (àudio i vídeo). Caldrà que la transcriviu per escrit a la revista i editeu el vídeo –amb les parts de l’entrevista més interessants- i l'inclogueu també a la revista. També podeu afegir fotografies.